Snurken

snurkenHeeft u last van snurken? Op deze pagina leest u wat snurken is, hoe het ontstaat en hoe u het kunt voorkomen.

Wat is snurken?
Snurken (ook wel ronchopathie genoemd) is een geluid dat tijdens het slapen wordt voortgebracht. Dit komt door trillende zachte delen in de neusholte, mond en keel. Tijdens de slaap ontspannen de spieren, inclusief de tong en het verhemelte in de luchtweg. Als iemand in zijn slaap de mond opent glijdt de tong naar achteren. De luchtweg wordt hierdoor nauwer. De lucht die door de vernauwde luchtweg gaat zorgt ervoor dat de huig en andere slappe delen van de mond en de keel gaan trillen. Dit zorgt voor het geluid dat wij benoemen tot snurken.

De oorzaak van snurken
Er zijn verschillende oorzaken die het snurken kunnen veroorzaken:

  • Hooikoorts
  • Roken: de rook die wordt ingeademd prikkelt het slijmvlies in de keelholte. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies opzwelt, wat vervolgens het snurken stimuleert.
  • Afwijking van de neus: het neustussenschot staat scheef, een poliep of een zwelling van het neusslijmvlies (door bijvoorbeeld een allergische reactie of verkoudheid)
  • Afwijking in de keel: zwelling van de huig, een vergroting van de amandelen of een grote tong.
  • Overgewicht: door vetopstapeling bij de hals kan er een vernauwing ontstaan die zorgt voor snurken.
  • Hormonen: Door te weinig afgifte van het schildklierhormoon of teveel groeihormoon is de kans op snurken groter.
  • Het drinken van alcohol: drinkt u alcohol voor het slapen gaan? Dan is de kans op snurken groter. Dit komt doordat alcohol de spieren in de keelholte laat verslappen. Ook stoort alcohol de ademhalingscontrole tijdens uw slaap.
  • Spierverslappende medicatie: hierdoor verslappen ook de spieren in uw keelholte.

Hoe herken ik snurken?
Snurkt u? Dat weet uw partner meestal beter dan u zelf aangezien hij of zij er vaak meer last van heeft. Maar u kunt het ook zelf als irritant ervaren als u daardoor slecht slaapt.

Snurken voorkomen.

Er zijn verschillende middeltjes die het snurken kunnen verminderen of voorkomen, waardoor u, en uw partner, een betere nachtrust hebben.

Snurken voorkomen met een neusstrip
Een neusstrip kan helpen als u snurkt of verkouden bent. De neusstrip zorgt er namelijk voor dat uw neusvleugels zachtjes open worden getrokken. Hierdoor wordt het ademen door de neus gemakkelijker gemaakt. Hierdoor stopt het snurken.

Wilt u een neusstrip proberen? Dan kunt u deze hier verkrijgen.

Snurken voorkomen met een keelspray
Een keelspray kan het snurken voorkomen of zelfs helemaal stoppen. Door de spray achter in de keel op de tong en de huig te sproeien wordt er een dun laagje aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het vibreren niet meer gebeurd waardoor het snurkende geluid uit blijft.

Wilt u een keelspray proberen? Dan kunt u deze hier verkrijgen.

Snurken draagbaarder maken met oordopjes
Snurkt uw partner en wordt u daar helemaal gek van? Dan kunt u ook besluiten om alvast oordopjes aan te schaffen. Deze verminderen het harde geluid van het snurken.

Wilt u oordopjes proberen? Dan kunt u deze hier verkrijgen.

Twijfelt u of u last heeft van snurken?
Gaat u dan voor de zekerheid naar uw huisarts. De huisarts kan testen of u last heeft van snurken of dat u wellicht last heeft van slaapapneu.