Reisziekte

Denkt u dat u last heeft van reisziekte? Op deze pagina leest u wat reisziekte is, hoe het ontstaat, hoe u het herkend en hoe u het kunt voorkomen.

Wat is reisziekte?
Reisziekte bestaat in verschillende vormen; wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte. Reisziekte is een gevoel dat ontstaat tijdens het reizen met een auto, boot of een vliegtuig.

De oorzaak van reisziekte
Reisziekte ontstaat door bewegingen en schommelingen. De signalen van het evenwichtsorgaan en dat wat u waarneemt komen niet met elkaar overeen. De ogen kunnen zich namelijk niet meer oriƫnteren op de horizon. Hierdoor geeft het evenwichtsorgaan een signaal aan het braakcentrum. Dit bevindt zich in de hersenen. Het gevolg is dat u zich misselijk voelt, de neiging heeft tot braken, u bleek kunt gaan zien en kan gaan zweten. Reisziekte komt vooral veel voor bij kinderen tussen de 2 en 10 jaar, maar ook als u ouder bent kunt u er last van hebben.

Hoe herken ik reisziekte?
Moet u tijdens een autorit, boottocht of vlucht geeuwen? Bent u draaierig? Zweet u? Heeft u hoofdpijn? Bent u misselijk? Of moet u overgeven? En worden deze gevoelens erger als u gaat lezen, schrijven, gamen of internetten? Dan is de kans groot dat u last heeft van reisziekte.

Reisziekte voorkomen.

Heeft u last van reisziekte? U hoeft hiervoor niet naar de huisarts.

Er zijn enkele tips die de kans op reisziekte verminderen:

  • Eet een half uur voor vertrek een lichte maaltijd
  • Zorg ervoor dat u op een plek zit waar voldoende frisse lucht is
  • Bestuur de auto zelf als dit mogelijk is.
  • Ga voorin een auto of bus zitten
  • Ga in het midden van het buitendek zitten op de boot als dit mogelijk is
  • Blijf zoveel mogelijk naar buiten kijken en ga niet lezen, schrijven of met uw telefoon spelen
  • Drink voor en tijdens de rit geen koolzuurhoudende dranken of alcohol

Als u tijdens de reis last krijgt van de symptomen kunt u een koekje of een droog stukje brood nemen. Hierdoor moet de maag het voedsel gaan verteren en vermindert mogelijk de misselijkheid.

Reisziekte voorkomen met pilletjes.
Naast de algemene tips kunt u ook reistabletten proberen om reisziekte te voorkomen. Middelen tegen reisziekte kunnen reisziekte alleen voorkomen als u ze enige tijd voor uw vertrek inneemt. Lees hiervoor altijd goed de bijsluiter voor gebruik. De pilletjes tegen reisziekte kosten slechts een paar euro voor een heel doosje en zijn daarom gemakkelijk te proberen.

Wilt u de reistabletten proberen? U kunt deze hier bestellen.

Twijfelt u of u last heeft van reisziekte?
Gaat u dan voor de zekerheid naar uw huisarts.