Koortslip

koortslipDenkt u dat u last heeft van een koortslip? Op deze pagina leest u wat een koortslip is, hoe deze ontstaan, hoe u het herkent en hoe u de koortslip kunt behandelen of proberen te voorkomen.

Wat is een koortslip?
Een koortslip is een infectie van de huid. Deze infectie komt over het algemeen tot uiting op de lippen of in de buurt daarvan. Maar het kan ook voorkomen op uw neus of in de buurt van uw ogen. Het begint met een jeukerig, branderig of pijnlijk gevoel op een plekje. Dit plekje zwelt vervolgens op, wordt rood en er worden kleine blaasjes zichtbaar. Deze blaasjes drogen na enige tijd op (meestal een dag of 2) en dan ontstaat er een korstje. Na een 7 tot 10 dagen is de lip weer genezen.

De oorzaak van een koortslip
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus (volledige naam = herpes simplex virus). Als u besmet bent met dit virus draagt u dit voor altijd bij u. Het virus zit opgesloten in bepaalde zenuwcellen waardoor uw afweersysteem er niks tegen kan doen. Af en toe wordt het virus actief en gaat dan via uw zenuw richting de huid. Dit is altijd naar dezelfde plek. Op dat moment is het virus ook besmettelijk. Vooral het vocht uit de blaasjes zorgt voor het grootste risico bij besmetting.

Het virus wordt gemakkelijker actief door zonlicht, wind, kou, menstruatie, vermoeidheid, griep of wondjes.

Hoe herken ik een koortslip?
Een koortslip doorgaat verschillende stadia. Een koortslip begint met plaatselijk wat jeuk of een branderig of pijnlijk gevoel. Vervolgens ontstaan er kleine blaasjes die vervolgens overgaan in korstjes.

Een koortslip voorkomen

Als u één keer last hebt gehad van een koortslip loopt u het risico dat dit enkele keren vaker per jaar gaat gebeuren. U kunt een koortslip proberen te voorkomen door te zorgen voor een goede weerstand: een goede nachtrust, niet roken, sporten, gezond eten. Eventueel kunt u dit aanvullen met wat vitamines uit een potje.

Als u de zon in gaat kunt u uw lippen het beste goed vet houden met vaseline of lippenbalsem met UV-filter.

Bent u op zoek naar vitamines uit een potje? Dan kunt u deze hier bestellen.
Bent u op zoek naar vaseline? Dan kunt u deze hier bestellen.

Een koortslip behandelen
Als het u niet is gelukt om de koortslip te voorkomen dan zijn er nog wel enkele mogelijkheden om de duur van de koortslip proberen te verkorten of de irritatie te verzachten. U kunt hiervoor gebruik maken van bijvoorbeeld een creme, gel, olie of aanstipvloeistof. Het is belangrijk dat er in zo’n crème of gel zinksulfaat of zinkoxide zit. Dit zorgt namelijk voor het indrogen van de blaasjes en gaat ook de jeuk enigszins tegen.

Een gel is makkelijk te gebruiken. Een gel met zinksulfaat is kleurloos, een olie met zinkoxide is wit. Zinkolie is prettig omdat deze goed smeerbaar is, maar is qua aanzicht minder omdat het wit is en daardoor opvalt. Als u een crème gebruikt is deze lekker zacht.

Een vrij nieuwe ontwikkeling om een koortslip te voorkomen is van Herpotherm (ook wel bekend als Hot Kiss). U plaatst het apparaatje op de plek waar u voelt dat het koortslipvirus zich probeert te ontwikkelen en het apparaatje doet de rest. Het apparaatje is goed voor zo’n 300 behandelingen en gaat dus lang mee.

Bent u op zoek naar een gel of crème tegen een koortslip? Dan kunt u deze hier verkrijgen.
Wilt u Herpotherm aanschaffen? Dan kunt u deze hier bestellen.