Wratten verwijderen

de huidDenkt u dat u last heeft van wratten? Op deze pagina leest u wat wratten zijn, hoe ze ontstaan, hoe u ze herkent en hoe u de wratten zelf kunt verwijderen.

Wat zijn wratten?
Wratten zijn harde, eeltachtige vergroeiingen van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvorming knobbeltje. Dit knobbeltje is over het algemeen klein.

De oorzaak van wratten
Wratten worden veroorzaakt door virussen uit de humaan papillomavirus (HPV) familie. Er bestaan meer dan 100 soorten. Sommige virussen leiden tot wratten op de huid, andere op de slijmvliezen. Het virus zorgt ervoor dat de huidcellen overgaan tot snelle dingen. Hierdoor ontstaat er een wrat. Vrijwel iedereen heeft wel eens een wrat gehad. Wratten komen vooral voor bij kinderen en jonge volwassenen.

Een wrattenvirus is besmettelijk en wordt verspreid door middel van huidcontact. Dit gebeurt vooral gemakkelijk als de huid beschadigd is of verweekt. De tijd die verloopt tussen een besmetting en het zichtbaar worden van een wrat kan lang duren en varieert over het algemeen van 2 tot 6 maanden, maar duurt soms zelfs langer dan een jaar.

Hoe herken ik wratten?
Wratten kunnen over het gehele lichaam voorkomen in verschillende aantallen en grootte. De meest voorkomende zijn:

  • De gewone wrat: ziet eruit als een bobbeltje met een bloemkoolachtige vorm. Het bobbeltje is scherp begrensd. De gewone wrat komt vaak in grotere aantallen voor.
  • De voetwrat: deze zit op de voet en meestal op de voetzool. Er zijn 2 soorten:
    – De mozaïekwrat: breidt zich oppervlakkig uit
    – De doornwrat: groeit naar binnen
  • Vlakke wrat: is glad en slechts enkele millimeters groot en is qua kleur huidkleurig of lichtbruin. Deze komt vooral voor op armen, benen en het gezicht.
  • Venuswrat: ziet eruit als kleine knobbeltjes die lijken op een minibloemkool. Ze zitten op en rond de geslachtsdelen. Mensen met genitale wratten (en hun partners) moeten zich ook laten onderzoeken op andere soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen).
  • Waterwrat: zien eruit als gladde bolletjes met een putje en zijn heel besmettelijk. Meestal komen er meerdere tegelijk voor. Deze soort zie je vooral vaak bij kinderen onder de 5 jaar.

Wratten verwijderen

Heeft u last van wratten? En wilt u zelf wratten verwijderen? Hier kunt u lezen hoe u van de wratten af kunt komen. Er zijn verschillende manieren om uw wrat zelf te verwijderen.

Wratten pijnloos verwijderen met een wrattenpen of wrattenstick
Door gebruik te maken van een wrattenpen of wrattenstick verweekt de hoornlaag van uw huid. Dit komt meestal doordat er aan de wrattenpen of wrattenstick salicylzuur is toegevoegd. U brengt de zalf eenmaal per dag aan op de wrat. De huid om de wrat heen kunt u eventueel extra beschermen met zinkolie, zinkzalf of vaseline. Deze manier is vrij pijnloos.

De verweekte hoornlaag kunt u vervolgens met enige regelmaat verwijderen met een eeltvijl of puimsteen. Als de wrat niet meer zichtbaar is, is het raadzaam om nog 2 weken door te gaan met de wrattenpen of –stick. Zo bent u er zekerder van dat er geen virus achterblijft. Dit zijn eenvoudige manieren om voetwratten te verwijderen

Bent u op zoek naar een wrattenpen of wrattenstick? Dan kunt u hier een overzicht vinden.
Bent u op zoek naar een eeltvijl? Dan kunt u deze hier vinden.
Bent u op zoek naar een puimsteen? Deze kunt u hier bestellen.