Voetschimmel

Denkt u dat u last heeft van voetschimmel? Op deze pagina leest u wat voetschimmel is, hoe het ontstaat, hoe u het herkent en hoe u de voetschimmel zelf kunt behandelen.

Wat is voetschimmel?
huidEen voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid van uw voeten. Het komt vooral voor tussen de tenen. De schimmel leeft op de bovenste laag van de huid, de opperhuid. Veel Nederlanders hebben er last van. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem of badschimmel genoemd. De term zwemmerseczeem is wel wat verwarrend, aangezien het geen eczeem is. De schimmel kan ook op de nagel zitten. In dat geval heet het een schimmelnagel. Een voetschimmel is besmettelijk. Maar goed zelf te behandelen.

De oorzaak van voetschimmel
Schimmels komen eigenlijk overal voor. Uw voeten komen er dan ook regelmatig mee in aanraking. Vooral de vloeren van openbare zwembaden, douche- en sportruimtes zijn een bron van schimmels. Maar toch krijgt u er niet elke keer last van. Als de voetschimmel een plekje vindt waar de huid binnengedrongen kan worden ontstaat er een infectie en heeft u voetschimmel.

Schimmels leven graag in een warme en vochtige omgeving. Warmte en vocht maken de huid namelijk week, waardoor ze eenvoudig naar binnen kunnen dringen. Vandaar dat u het eenvoudig op kunt lopen in bijvoorbeeld het zwembad. Maar ook als u erg last heeft van zweetvoeten dan kan dit voor een voetschimmel zorgen. Het is ook niet goed om uw voeten te vaak met zeep te wassen. Hiermee wast u de natuurlijke bescherming van de huid weg en geeft u de voetschimmels een makkelijkere kans.

Hoe herken ik voetschimmel?
Een voetschimmel kan op alle plekken op uw voeten voorkomen, maar meestal zit het tussen de tenen. De symptomen zijn:

 • Witte schilfers. Vaak tussen de 4e en 5e
 • Jeukende blaasjes. Na verloop van tijd drogen de blaasjes op tot bruine vlekjes of korstjes waarna de huid afschilfert. Vooral op de voetzool.
 • Roodheid met schilfering
 • Gele verkleuring en verbrokkeling van de nagels.

Voetschimmel voorkomen
U kunt er wel een aantal dingen aan doen om voetschimmel zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Draag thuis geen schoenen, dit zorgt voor droge voeten.
 • Draag in openbare ruimtes zoals zwembaden en douches slippers
 • Verwijder overtollig eelt.
 • Maak uw voeten goed droog na het wassen. Ook tussen uw tenen.
 • Was uw sokken op 60 graden.
 • Kijk goed naar het materiaal van de sokken en schoenen.
 • Probeer regelmatig te wisselen van schoeisel.
 • Draag schoeisel dat goed ventileert.

Voetschimmel behandelen

voetschimmel-cremeEen voetschimmel is meestal oppervlakkig en kan geen kwaad. U kunt de voetschimmel zelf behandelen door 2 keer per dag een voetschimmel crème, voetschimmel zalf of voetschimmel poeder op de plekken aan te brengen. Breng de crème dun aan zodat deze na het smeren niet meer zichtbaar is. Een te dikke laag kan uw huid namelijk gaan irriteren. Smeer het tot ongeveer 2 centimeter rondom de plekken. Maar leest u ook altijd eerst de bijsluiter. Een antischimmel crème kunt u zelf eenvoudig online kopen bij een drogist.

Wilt u een voetschimmel pen, voetschimmel poeder, voetschimmel lotion of voetschimmel spray kopen? Dan kunt u dat hier eenvoudig en voordelig online doen.

Twijfelt u of u voetschimmel of zwemmerseczeem heeft? Ga dan altijd naar uw dokter.