Mee-eters verwijderen

mee-eter

Denkt u dat u last heeft van mee-eters? Op deze pagina leest u wat mee-eters zijn, hoe ze ontstaan, hoe u ze herkend en hoe de mee-eters zelf kunt verwijderen.

Wat zijn mee-eters?
Een ander woord voor een mee-eter is comedoon. Dit komt uit het Latijns: ‘com’ betekent ‘mee’ en ‘edo’ betekent ‘eten’. Er bestaan twee soorten mee-eters:

  • Zwarte mee-eters; ook wel blackheads genoemd
  • Witte mee-eters; ook wel whiteheads genoemd

Een mee-eter is een ophoping van hoorn gemengd met talg in de uitmonding van het haarzakje.

Hoe ontstaan mee-eters?
Mee-eters kunnen op verschillende manieren ontstaan. Hormonen zijn vaak een oorzaak van het ontstaan van een mee-eter. De hormonen zijn niet bij iedere persoon hetzelfde, daardoor krijgt niet iedereen last van mee-eters of puistjes. Mee-eters kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het slecht reinigen van het gezicht of een slechte algemene hygiëne.

Mee-eters ontstaan over het algemeen door teveel talg. Talg beschermt je huid en is daardoor belangrijk. Als de talgkliertjes echter teveel talg aanmaken dan kunnen de kliertjes en de poriën verstopt raken. Bij deze verstopte talgkliertjes kunnen vervolgens de zwarte mee-eters ontstaan. Deze ontstaan dus door een ophoping van talg en dode huidcellen. De zwarte kleur komt door de melanine die het lichaam aanmaakt.

Een witte mee-eter ontstaat op dezelfde manier als een zwarte, alleen ontstaan de witte bij een gesloten comedoon. De kliertjes en de poriën zijn dan zo verstopt geraakt dat de poriën gesloten raken. Er kan dan echt niks meer naar buiten door de poriën. Er ontstaat dan een mee-eter met een wit puntje. Als de productie van talg niet stopt dan kunnen de witte mee-eters zelfs gaan ontsteken. Er komt dan vanzelf een rode ontstoken puist.

Waar zitten mee-eters?
Mee-eters kunnen op uw hele lichaam voorkomen. Maar meestal komen ze voor in uw gezicht (rondom of op uw neus), hals, rug of borst. Dit zijn plekken waar u ze meestal juist niet wilt hebben, vooral niet in uw gezicht en op uw neus, omdat dit erg zichtbaar is. Gelukkig kunt u vrij eenvoudig zelf mee-eters verwijderen. Hieronder leest u hoe.

Mee-eters verwijderen

Als u mee-eters heeft kunt u deze het beste laten verwijderen door een schoonheidsspecialist. Maar als u toch zelf iets wilt proberen heeft u ook enkele opties. Het verwijderen met behulp van tandpasta wordt wel eens genoemd, maar het is verstandiger om de middelen te gebruiken die er echt voor zijn. Hieronder vindt u de meest gebruikte. Zowel voor mannen als vrouwen geschikt.

Neusstrips

Mee-eters verwijderen met porie strips
De porie strips kunt u niet altijd gebruiken. Dit mag alleen op een gezonde en gave huid. Op een ontstoken huid, een zonverbrande of coupereuse huid kunt u dit beter niet doen. Dit wordt vaak gebruikt voor het verwijderen van mee-eters op de neus.

Wilt u porie strips proberen? Dan kunt u deze hier vinden.

Mee-eters verwijderen door ze uit te drukken (met een lepel)
ComedoneWilt u de mee-eters gaan uitdrukken? Doet u dat dan met behulp van een Comedonedr (ook wel comedonenlepeltje of comedonenlepel genoemd). Hiermee kunt u de mee-eter uitdrukken zonder de huid te beschadigen. Het is wel aan te bevelen om de comedonedr voor en na de behandeling te desinfecteren. Het beste resultaat krijgt u als u dit hulpstuk gebruikt na gebruik van een masker of stoombad. De poriën staan dan namelijk al open.

Wilt u een Comedonedr (comedonenlepeltje) aanschaffen? Dan kunt u deze hier vinden.

Mee-eters voorkomen

Mee-eters zijn te voorkomen door uw gezicht goed te reinigen en schoon te houden. Vermijd wel het gebruik van zeep, dikke en vette producten die de poriën kunnen verstoppen. Speciale scrubs kunnen ook helpen om mee-eters te voorkomen. Het is volgens experts aan te raden om producten te gebruiken waar salicylic acid in zit. Dit is een middel dat de ontsteking van puisten en mee-eters tegengaat.

Wilt u een scrub aanschaffen? Dan kunt u deze hier vinden.