Likdoorn verwijderen

Denkt u dat u last heeft van likdoorns? Op deze pagina leest u wat een likdoorn is, hoe een likdoorn ontstaat, hoe u het herkend en hoe u een likdoorn zelf kunt verwijderen.

Wat is een likdoorn?
Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog of eeltpit genoemd. Een likdoorn is in feite een pijnlijke eeltplek die naar binnen is gegroeid in de vorm van een puntzakje. Het centrum van de likdoorn is meestal het meest pijnlijk. Op deze plek hopen dode huidcellen zich op. Deze zorgen vervolgens voor extra druk. Dit doet pijn. Dit centrum van dode huidcellen kan langzaam aan groter worden als u geen maatregelen neemt.

De oorzaak van een likdoorn
Bijna iedereen krijgt wel eens last van een likdoorn. Een likdoorn ontstaat door een verkeerde houding, door druk of wrijving. Een likdoorn komt vaak voor op voeten, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen, maar ook op handpalmen kunnen likdoorns ontstaan.

Een likdoorn is goed te voorkomen door wrijving op tijd op te merken en schoeisel te dragen dat fijn zit.

Hoe herken ik een likdoorn?
Een likdoorn is over het algemeen een glasachtig geel met een donkere kleur in het midden en is een pijnlijk plekje op bijvoorbeeld uw voet.

button-meer-info
Een likdoorn/eeltpit

Er zijn verschillende soorten likdoorns:

  • Gewone likdoorns (clavus): een pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk of wrijving.
  • Weke likdoorn (clavus interdigitalis): komt voor tussen de tenen doordat de huid daar vaak week en zacht is. De weke likdoorn is over het algemeen witachtig van kleur en is één van de pijnlijkere varianten omdat er continu druk op staat. Deze wordt meestal veroorzaakt door te smalle schoenen of zweetvoeten. Een weke likdoorn verwijderen is meestal vrij pijnlijk.
  • Vasculaire likdoorn: bij deze likdoorn zijn er bloedvaatjes meegegroeid en is te herkennen aan de donkere puntjes die zich in de likdoorn bevinden. Deze kunnen niet zomaar worden weg gesneden (gaat erg bloeden) en worden meestal behandeld met een chemische pakking.
  • Neurovasculaire likdoorn: bij deze likdoorn zijn er zenuwen meegegroeid. Deze kunt u ook niet zomaar weg snijden, maar zult u moeten behandelen met een chemische pakking.
  • Zaadlikdoorn: deze ontstaat eigenlijk zomaar zonder dat er sprake is van wrijving of druk. De zaadlikdoorn lijkt op een klein graankorreltje en doet geen pijn.

Likdoorn verwijderen

Heeft u last van likdoorns? Hier kunt u lezen hoe u van de pijnlijke likdoorns af kunt komen. Er zijn verschillende manieren om uw likdoorn zelf te verwijderen. Soms is een likdoorn verwijderen pijnlijk.

Likdoorns verwijderen met likdoornpleisters
Door gebruik te maken van likdoornpleisters (van bijvoorbeeld Scholl) weekt de likdoorn los en wordt de pijnlijke druk langzaam minder. Na enige tijd kunt u daarna zelf de likdoorn verwijderen. De likdoorn verwijderen na pleister is een eenvoudige manier. De pleister moet soms enkele dagen blijven zitten. Lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing van de likdoornpleisters die u aanschaft.

Wilt u likdoornpleisters aanschaffen? Dan kunt u deze hier bestellen.

Likdoorns minder belasten met anti-drukringen
De antidrukringen zorgen voor minder druk op de likdoorn en werken hierdoor pijnverlichtend.

Wilt u antidrukringen kopen? Dan kunt u deze hier bestellen.

Likdoorns verwijderen met een voetenbadje en snijden.
Heeft u voldoende vertrouwen in uw eigen vaardigheden en snijkunsten dan is dit de oplossing. Hiervoor maakt u eerst een voetenbadje met warm water en soda. Dit zorgt ervoor dat de eeltpit zacht wordt. Hierdoor is deze gemakkelijker weg te snijden. Met een heel scherp mesje kunt u vervolgens de eeltpit wegsnijden.

Let op: zelf snijden is niet aan te bevelen als de likdoorn te diep zit of als het een vasculaire likdoorn of neurovasculaire likdoorn is. U kunt in dat geval beter een afspraak maken bij een pedicure bij u in de buurt.

Bent u op zoek naar een voetenbad? Dan kunt u er hier een aanschaffen.

Na de behandeling
Als er niks wordt gedaan aan de oorzaak waardoor de druk op de huid blijft, zal de likdoorn snel terugkomen op dezelfde plaats. Pak hierdoor ook de oorzaak van de druk aan!

Likdoorn verwijderen bij een kind
Een likdoorn verwijderen bij een kind kan op dezelfde manier als bij een volwassene. U kunt hiervoor gebruik maken van de pleisters. Om de likdoorns te voorkomen moet u wellicht het schoeisel van uw kind aanpassen. Ga sowieso nooit zelf snijden in een likdoorn bij een kind. Lukt het u niet om de likdoorn weg te krijgen of komt deze steeds weer terug? Ga dan naar uw huisarts.