Kalknagels

Denkt u dat u last heeft van kalknagels? Op deze pagina leest u wat kalknagels zijn, hoe ze ontstaan, hoe u ze herkent en hoe u de kalknagels kunt behandelen.

Wat is een kalknagel?
kalknagels
Een kalknagel is eigenlijk niks meer dan een verdikte en verkleurde nagel. Meestal gaat het om een teen, maar soms komt het ook voor bij een vinger. Een kalknagel kan brokkelig zijn. Ze zijn meestal lelijk om te zien en met een nagelschaartje komt u er bijna niet doorheen.
Een kalknagel heeft alleen niks met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die de nagels aantast. Hierdoor gaan ze er kalkachtig uitzien. 1 op de 4 mensen heeft wel eens last van een hardnekkige schimmel. Iedereen heeft (onschuldige) schimmels op zijn of haar huid. Schimmels zijn gek op vochtige en warme plekken zoals voeten. Als de schimmel de huid of nagel binnendringt heeft u een infectie. Meestal begint de infectie aan de nagelranden. De nagel krijgt daarna een wit of gelig vlekje en de schimmel verspreid zich vervolgens verder. Totdat de hele nagel uiteindelijk dikker, broos en brokkelig is geworden. Het kan soms ook pijnlijk zijn. Een kalknagel is wel besmettelijk. Maar kunt u zelf behandelen.

De oorzaak van een kalknagel
Schimmels komen op heel veel plekken voor. Hierdoor komen uw voeten er regelmatig mee in aanraking. Vooral op plekken waar mensen veel op hun blote voeten rondlopen, zoals zwembaden, sauna’s, douches bij het sporten.

Hoe herken ik een kalknagel?
Een kalknagel is vrij eenvoudig te herkennen:

  • verkleuringen aan de rand van de nagel
  • een verdikking onder de nagel, waardoor de nagel dikker lijkt te worden
  • schilfers en vuil onder de nagel
  • vervorming
  • langzaam groeien
  • broosheid en makkelijk afbrokkelen

Kalknagels voorkomen
Voorkomen is makkelijker dan genezen tenslotte. U kunt een kalknagel voorkomen door het de schimmel zo moeilijk mogelijk te maken om te groeien. In vochtige omstandigheden hebben schimmels het goed naar hun zin. Dus droog de huid na het douchen en zwemmen goed af. Vooral tussen de tenen. Draag verder droge, wollen of katoenen sokken. Was uw voeten niet te vaak met zeep. Dan spoelt namelijk uw natuurlijke beschermlaag eraf. En tot slot: draag slippers in openbare ruimtes zoals sportscholen, sauna’s en zwembaden.

Kalknagels behandelen
kalknagelpen
Er zijn verschillende dingen die u eenvoudig zelf kunt doen als u last heeft van een kalknagel. Als u hinder ondervindt van de verdikking dan kunt u dat zelf wegnemen door de nagel met een vijl of puimsteen bij te werken. Als dat lastig is om zelf te doen kan een pedicure dit voor u doen en de verdikking wegfrezen. Hiermee gaat de schimmel echter nog niet weg.
Dit kan wel. Zo kunt u gebruik maken van antischimmelmiddelen. Deze belemmeren de schimmel in zijn groei en doden deze uiteindelijk. Ook kunt u gebruik maken vloeistoffen die u op de nagel aan kunt brengen of tabletten die van binnenuit werken. Een behandeling vraagt wel flink wat geduld, want het kan lang duren voordat de schimmel helemaal weg is.

U kunt de middeltjes tegen een kalknagel eenvoudig zelf en voordelig kopen bij een online drogist.

Twijfelt u of u een kalknagel heeft? Ga dan altijd naar uw dokter.