Hoofdluis

hoofdluisDenkt u dat u of uw kind last heeft van hoofdluis? Op deze pagina leest u wat hoofdluis is, hoe het ontstaat, hoe u het herkend en hoe u hoofdluis kunt behandelen.

Wat is hoofdluis?
Een hoofdluis is een heel klein insect van 2 tot 4 millimeter groot. Een hoofdluis drinkt mensenbloed. Hierdoor bijt hij. Bij dit bijten geeft de hoofdluis een klein beetje speeksel af zodat het bloed niet zo snel stolt. Bij mensen ontstaat er een allergische reactie op het speeksel van de hoofdluis. Dit zorgt vervolgens voor jeuk. De allergische reactie begint echter niet meteen. Na een eerste besmetting duurt het soms enkele weken voor het begint te jeuken.

Een hoofdluis is een parasiet en kan daardoor niet zonder de mens. Daarom blijven ze het liefst op een mensenhoofd zitten. Als ze van de mens worden gescheiden gaan ze na zo’n twee dagen dood.

De oorzaak van hoofdluis
Hoofdluis krijgt u meestal via iemand anders. De hoofdluizen kunnen namelijk van het ene hoofd naar het andere hoofd oversteken of dit via een omweg doen (bijvoorbeeld via een jas, sjaal etc). Een luis kan niet springen of vliegen, maar ze kunnen wel lopen. Hoofdluis komt vooral vaak voor bij kinderen (die veel contact met elkaar hebben op scholen), maar ook een volwassen persoon kan er last van krijgen.

U kunt luizen niet voorkomen. Ze hebben dan ook niks te maken met slechte hygiëne.

Hoe herken ik hoofdluis? En welke kleur hebben neten?
Een hoofdluis is bruin tot grijs en is enigszins doorzichtig. Soms is de rode kleur te zien. Dit komt door het opgezogen bloed. Het achterlijf is goed te onderscheiden van de voorzijde doordat het verdikt is en enigszins peervormig is. Als u gaat zoeken dan vindt u soms ‘neten’. Dit zijn ovale witte eitjes die kleiner zijn dan een millimeter. U vindt deze vaak achter de oren of in de nek. Verse eitjes zitten vlak tegen de hoofdhuid aan geplakt.

Hoofdluis verwijderen

Hoofdluis behandelen met een luizenkamhoofdluis kammen
Als u twee weken lang uw haar kamt met een luizenkam kunt u van de luizen afkomen. Voordat u gaat kammen is het verstandig een crèmespoeling in het haar te doen. Vervolgens houdt u uw hoofd voorover en komt u het haar van achter naar voren. Begin bij het ene oor en schuif langzaam steeds een stukje op naar het andere oor. Daarna spoelt u de crèmespoeling weer uit. Kam daarna nog een keer met de luizenkam maar dan van voor naar achteren.

Wilt u een luizenkam aanschaffen? Dan kunt u deze hier bestellen.
Wilt u een crèmespoeling kopen? Dan kunt u deze hier bestellen.

Hoofdluis behandelen met een shampoo
Er bestaan verschillende anti-luizenmiddelen en shampoos. Het beste werken shampoos en lotions met dimeticon, malathion of permetrine erin. Houd u goed aan de instructie op de shampoo. U zult uw haar meestal vaker dan 1x met de shampoo moeten wassen.

Bent u op zoek naar een anti-luizenshampoo? Dan kunt u deze hier bestellen.