Eelt verwijderen

Denkt u dat u last heeft van eelt en eeltplekken? Op deze pagina leest u wat eelt is, hoe het ontstaat, hoe u het herkend en hoe u eelt zelf kunt verwijderen.

Wat is eelt?de huid
Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid (ook wel hoornlaag genoemd). De eelt vormt zich op plekken op de huid waar deze wordt blootgesteld aan wrijving of druk. Ook kan de eelt ontstaan door verandering van temperatuur, hitte, veranderde samenstelling van zweet en door ziekten. Doordat de opperhuid wrijft over een oppervlak wordt het ruwer en hard. Een eeltlaag is een beschermlaag. Zo wordt voorkomen dat de opperhuid beschadigd.

De oorzaak van eelt
Eelt ontstaat omdat er door wrijving of druk meer nieuwe huidcellen worden aangemaakt dan er afsterven. Hierdoor ontstaat er een ophoping van cellen. Eelt komt vooral vaak voor op de bal van de voet en de randen van de voeten en tenen. Het ontstaan van eelt kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het dragen van schoenen die te ruim zijn;
  • Het dragen van schoenen die een te harde of dunne zool hebben;
  • Het dragen van schoenen zonder sokken;
  • Het dragen van te kleine sokken;
  • Extreme zweetvoeten;
  • Een beroep/hobby waarbij u veel moet staan;
  • Overgewicht;
  • Verkeerde stand van de voeten.

Bij mensen die veel met hun handen werken, bijvoorbeeld in de bouw, in een autogarage of bij musici kan er ook eelt ontstaan op de handen.

Het ontstaan van eelt kan ook erfelijk zijn. De vorming van eelt hangt namelijk ook af van de stand van de botten. Als bepaalde botten meer werk moeten doen en zo meer druk te verwerken krijgen kan er een dikkere huidlaag en zodoende eelt ontstaan.

Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Overtollig eelt kan pijn doen en zelfs kloven veroorzaken. U kunt de eelt gelukkig wel redelijk makkelijk zelf verwijderen.

Hoe herken ik eelt?
Eelt is te herkennen aan een geelachtige kleur. Als er een wat dikkere eeltlaag zit kan de kleur glaziger zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan.

Eelt kloven
Eelt kloven

Eelt verwijderen

Heeft u last van eelt? Hier kunt u lezen hoe u de pijnlijke eeltplekken kunt weghalen. Er zijn verschillende manieren om uw eelt zelf te verwijderen.

Eelt verwijderen met een crèmeeelt creme
Door gebruik te maken van een eelt crème kunt u de pijn onder uw voeten doen verminderen. De eelt crèmes hebben een verzachtende werking. De crème verzacht de harde huid op uw voeten.

Als de huid is verzacht kunt u het daarna verwijderen door gebruik te maken van een eeltrasp of eeltvijl. Past u wel op dat u niet alles weghaalt. Uw voeten hebben wel een dunne beschermlaag nodig.

Wilt u een eelt crème gebruiken? Dan kunt u deze hier bestellen.
Wilt u een eeltrasp of eeltvijl kopen? Dan kunt u deze hier bestellen.

Eelt verwijderen met een voetenbadscrubzout voeten
U kunt de harde huid op uw voeten ook verzachten door twee keer per week een voetenbad te nemen. U laat de voeten 5 tot 10 minuten weken. Het eelt wordt hierdoor zacht en vervolgens kunt u het gemakkelijk verwijderen met een eeltrasp of eeltvijl. Past u wel op dat u niet alles weghaalt. Uw voeten hebben wel een dunne beschermlaag nodig.

Bent u op zoek naar een voetenbad? Dan kunt u deze hier kopen.

Eelt verwijderen met eeltpleisterseeltplekken pleisters
Eelt kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Eeltpleisters bieden bescherming tegen de pijn en druk. Door gebruik te maken van eeltpleisters verdunt en verzacht de eeltlaag of wordt deze in zijn geheel verwijderd. U plakt de pleisters op de eeltplek en haalt deze na een paar dagen weg. Het overtollige eelt verwijdert u daarna vrij eenvoudig met een voetenscrub. De eeltpleister is makkelijk en comfortabel in het gebruik?

Let op: bent u diabetespatiënt? Maakt u dan liever geen gebruik van pleisters met salicylzuur.

Wilt u gebruik maken van eeltpleisters? Dan kunt u deze hier bestellen.
Bent u op zoek naar voetenscrub? Dan kunt u dit hier vinden.

Eelt verwijderen met eeltsokkeneeltsokken
Eelt verwijderen met behulp van sokken is vrij nieuw. Pedi heeft een eeltsok ontworpen die u slechts een uurtje aan hoeft te doen. Vervolgens spoelt u uw voeten af. Het vervelproces duurt zo’n 5 tot 14 dagen. Hierna voelen uw voeten zacht aan. U hoeft hierbij geen gebruik te maken van crèmes, scrubs en vijlen.

Wilt u de eeltsokken proberen? U kunt deze hier goedkoop kopen.

Pedicure
Ziet u het niet zitten om uw eelt zelf te verwijderen? Verwijder je eeltplekken dan bij een pedicure bij u in de buurt. Zij kunnen uw eelt vakkundig weghalen. Zij kunnen dit bijvoorbeeld doen met een elektrisch apparaat.